0
- 24.08.2012 - 23:35
|
Я б хотів отуто побалакать з тими, кого інтересує (а не "цікавить") та мова, яку сьодня хто як хоче, так і називає.Зразу ж просив би всіх взаємно не чіпляться до графіки - української, російської і т.д. Сам собі називаю це "недороблений кубанський літературний варіант української мови". Придержуюсь осердя-лінії "Кухаренко - Мова-Лиманський - Півень - Щербина".Пишу в основному українською літературною мовою з кубанізмами разного рівня і пошти все - на кубанську тематику.Як вам наравиться позиція російських лінгвістів, шо "кубанская балачка - диалект русского языка"?
| | |
41
- 04.09.2012 - 08:06
| На цьому червивому яблуці добре видно, як "партія" підлаштовується.За екологію заповзялися. За американські гроші.Ну, нічо', трохи осник розтривожив - і то на душі лекше, збив оскому. Перегодом ще покужелю. | | |
42
- 04.09.2012 - 23:35
| Та нехай хоч у біса запозичать, аби діло було. Чи вам огидно? А чого? Росія гроші по американських банках розвіяла, то хоч яка користь з тих грошей. Тут доречно було б спитать яка ефективність їх використання. Он - Лєнін на німецькі гроші революцію зробив. Скількі грошей зараз яблуку бракує? | | |
43
- 04.09.2012 - 23:42
|
Закубанець, организуй для начала для этого дела фонд поддержки. А там видно будет. | | |
44
- 05.09.2012 - 00:31
| "Фонд поддержки" чого? я про'ста сільська людина - у грошах не петраю! | | |
45
- 05.09.2012 - 11:30
| 44-Закубанець >Та тут совсем просто. Идете в то яблуко и записуетесь. (малость через свою "я" переступите, ничего страшного, потом не пожалеете). Говорите, что всю жизнь сочувствуете яблуку еще с тех пор, когда Гришка вам персональные письма присылал, приглашая на выборы. И между делом сообщаете, говорите "знаю, мол, шо у вас у партии е экологичне крыло. Так от, я б хотив друге крыло приделать, так сказать, для симметрии". Они - "какое такое крыло?". А вы - "а от такое" и выкладываете свой план повернення до джерел. | | |
46
- 05.09.2012 - 23:19
| Та Ви шо! Та до Грицька як дійде, він аж підплигне! Він же теперички боїться, шоб йому і Львовом та й усією Україною межиочи не штрикнули. | | |
47
- 05.09.2012 - 23:32
|
варто починати з малого. добивайтеся права створювати клясу якщо є хоча б 5 діточок, що хочуть мати мову навчання кубанську. ак як влада відмовить на підставі того що то, мовляв, діялект російської то перепишіть на українську. українська визнана росією як окремішна мова. | | |
48
- 05.09.2012 - 23:56
|
44-Закубанець > изучайте предмет. =) А шо поробыш? трэба. Для начала узнайте, как все это зарегистрировать, потом все-таки сбацать сайт, на котором разместить №№ счетов и инфу про фонд. А далее - отчеты. Деньги капнули - отчилался на что они были потрачены. Будете вести дела честно, будет много денег. Если что, то могу помочь с сайтом. | | |
49
- 06.09.2012 - 00:23
|
Панове, а хто вам ісказав, шо я гарний педагог і рвуся навчати діток? Досить з матері!Ситуація така - у нас один гончар- профі за моєю підказкою забажав ліпить горшки та макітри з кубанськими приказками. Написав йому цілу купу, деякі сам видумав."Ой,- каже, - перепиши русскими буквами, бо скажуть..." Переписав, грець його не бери! А форми йому роблять -де? - Правильно, в Україні. Вже зачали ті форми одливать. І тут якась каналья піднеслася з "добрим совітом":"Ты что, да Шварцман как увидит, так обалдеет!Он же на нюх хохлаччину не переносит!" Шварцман - це глава Гарячого Ключа (мама-русская, а папа - учитель) Та гончар зразу ж випав в осадок. Яке викладання? Шо викладать? Чого нема? Треба наперед все унормувать, дійти мінімальної згоди, а тоді вже шось і якось. Не треба спішить з козами на торг! А сайтів вже як мінімум два. Міні помогли всі потроху й Україна також.І чому, коли йдеться про мовне питання, тут же згадують про школу. У нас нема даже на мизинець тієї атмосфери, шоб ставить це питання руба. | | |
50
- 06.09.2012 - 22:32
| Цитата:
До школи далеко, як до Москви рачки. Тут хоч би позашкільна робота була, кружкі там тощо. | | |
51
- 06.09.2012 - 23:19
|
Аффтар, делай сайт. Это первое, что реально сделать в этой теме. Как развитие - добавить каталог сувениров с доставкой. | | |
52
- 06.09.2012 - 23:35
| А ось нам усім "гарна" новина. На "Си адыгэ сайт" 21.08.2012 було опубліковано проект Закона "Краснодарского края о язьіках", де визнано державними мовами російську і..."адьігскую". Або готуються до злиття з Адигеєю, або... біс його, Ткачова, батька знає. От ми з вами і добалакалися. Ну, шо як зараз 5-10 чоловік шось напишуть. А ми даже й не знаємо, як називать. Я писатиму "кубанский язьік -кубанский вариант украинского язьіка". Та шось гавкнути нада, бо будемо вчити адигебзе... а потім вірменську. Хто кого знає, тіліпайте, хай не мовчать! | | |
53
- 07.09.2012 - 16:50
|
52-Закубанець > вы молча делайте и не парьтесь. У вас же, по идее, должна быть масса материалов. От текстов стихов, до рисунков/фото/видео. А также, повторяюсь конечно, каталог сувениров с кубанской национальной символикой/письменами. Суйт был бы крут. С него бы и следовало нАчать (или начАть). | | |
54
- 07.09.2012 - 16:52
| суйт = сайт | | |
55
- 07.09.2012 - 22:52
| Ну я вже там насував на той суйт, шо вже припахує бардаком, як у холостяка в шифонері. | | |
56
- 08.09.2012 - 12:51
| а адрес сайта какой? | | |
57
- 08.09.2012 - 22:47
| fam35.ucoz.ru ЕНКОСАЙТ - Українські прізвища в Росії | | |
58
- 08.09.2012 - 23:13
|
57-Закубанець > очень мало материала. От силы 20 страниц. Это, считай, ничего. Раздел "кубанские фамилии" - 1 страница. Это ноль. Каталог статей - не на што смотреть. Фотоальбом - пусто (а жаль). Літературна світлиця - парочка стихов на 1 странице. Ноль. ну и т.д. Это не сайт, это баловство. =) Вы б наполнили хотя бы "кубанские пословицы" хотя бы штук 100. Не говорю уже о такой экзотике, как кубанские песни (тексты и аудио). В общем, займитесь сайтом, рекомендую. | | |
59
- 09.09.2012 - 00:36
| Ну, дійсно, "ситий голодного не розуміє"! Ви хоч би глянули, коли я почав роботу над сайтом. І приказок там таки 300, а то в кінці було пронумеровано 9 загадок, я на другу сторінку їх перекинув, а ці забув стерти. Стер. Усе ж я селюк і "людина фізичної праці", як кажуть українці."Руки й ноги болять від щоденной роботи" (забув ім'я, сільський поет з Берестейщини).Ось настане мертвий сезон, закидає наші гори снігом, і засяду. Якшо не сяду. То там все "з голови" (фольклор) або моє авторство. А от піснями займаться не збираюся, бо їм повезло більше остального.То я там даю деякі (знов же з пам'яті), шо або ніколи не чув після смерти моіх незабутніх предків, або чимось запали в душу і голову.А в основному критику приймаю - правди ніде діть, мало матер'ялів. | | |
60
- 09.09.2012 - 14:29
|
59-Закубанець > ну, в общем, сайт надо наполнить. И он должен быть нормальным сайтом, а не юкозовским. Вот если все нормально сделаете и заметите, что народ начнет ходить, то у вас появится стимул это развивать дальше. | | |
61
- 09.09.2012 - 21:04
| Так, ну я ще не чарівник, я тільки вчуся. А шо поганого в юкозі? (Я правда не знаю і не розбираюся в цьому). У мене чимало всяких цяцьок на флешці, а от нема тями закинуть їх на сайт, геть викинуть ластівку і "єроплан". На дуже гарний сайт, пардон треба, й гарні гроші.Все ж таки моя публіка - це станишники, а вони ще мало виходять в інтернет. Це я вискочка - поперед батька в пекло пруся. | | |
62
- 09.09.2012 - 21:14
|
То нормально. Як кажуть, час та натхнэння - и всьо буде пучком. =) | | |
63
- 09.09.2012 - 21:31
| От на Кубані це слово -"натхнення" ні пайдьоть! Бо "натха" - запах тухлого яйця з рота, "затхнуться"="завоняться", "задихнуться" (про прдукти). А раніше ж писалося "надхнення" (надихнути), а тепер зробили слово-вонючку! | | |
64
- 09.09.2012 - 21:39
| Де ви отой жах узяли? Що це за тепер та раніше? Нічого ще ніхто й не міняв. | | |
65
- 09.09.2012 - 21:55
| Як не міняли? Може, тепер знов пишеться з -д-, а в 1980-х рр. писалося з -т-. | | |
66
- 09.09.2012 - 22:41
| 65-Закубанець >Насправді? Це якось мимо мене пройшло. Я варіанта "тх" не зустрічав. | | |
67
- 10.09.2012 - 21:55
| Кажысь так действительно было бы логичнее ЗЫ Вас бы к нам в министерство образования.... =) | | |
68
- 10.09.2012 - 22:19
| Українські назви місяців негарні.Міні наравляться тіке березень і вересень. Шо січе січень? Чим лютий лютіший за січень? Квітень в Україні більше в травні, а травень - у червні.Чим так червоний червень? Липень у нас у червні. Серпень у нас у червні-липні. Верес, до слова, у нас не росте.Жовтень в Україні у вересні.Листопад - у конці вересня - жовтні. А грудень - це шо? От кубанські назви: святень, стрітень, березень, вербень, май, клечень, купалень, спасень, ? , покровень, гльодень, ? . | | |
69
- 11.09.2012 - 01:02
| сечот. =) Тем что более холодный =) нифига. Сначали квиткы, потим травы. | | |
70
- 11.09.2012 - 07:10
| Буває випадає, як сейгод - стрітень був холодніший. А в середньому святень найхолодніший - і в нас, і у вас. Дивіться багатолітні дані метеослужби.Ну й я кажу - квітки в Україні в травні\маї, а трави - у червні\клечені. | | |
71
- 11.09.2012 - 19:57
| 70-Закубанець >Пан забуває реальність давно минулого життя. Який би січень не був холодний, а у лютому худобі гірше, кормів менше та вона сама слабкіше. Палива менше, людина стомлена довгою зимою, вовки у лісі лютіши - от він і лютий. | | |
72
- 11.09.2012 - 20:34
|
70-Закубанець > в любом случае эти месяцы придуманы давно. Может тогда, в те времена, некоторые из них были более подходящие (климат то-се) =) Мне во всяком случае, эти названия нравятся больше, чем европейские. | | |
73
- 11.09.2012 - 22:33
| А як почуєш - "лютий" або "січень"- так ще холодніше й безнадійніше стає на душі. А от "святень" - це святки, вечеря, Різдво(за н.ст.), Новий Рік, Водохреща; а стрітень - надія на весну. Назви місяців треба писати з великої літери - це ж таки назви! А латинським назвам - смерть! | | |
74
- 12.09.2012 - 21:09
| 73-Закубанець >Святень - не подходит. Изобретение праздновать новый год среди зимы - искусственное. И вообще праздник нового года - совершенно нелогичное изобретение. Изменение календарной даты - праздник?! | | |
75
- 12.09.2012 - 21:27
|
74-MIM > дыкЪ, НГ начинается в середине зимы. Так что все логично. | | |
76
- 12.09.2012 - 22:43
| Налякали! Думав, шо НГ - то шось од СНГ. Так до біса міні ваш НГ, коли там іще Вечеря (Святий Вечір), Різдво, Меланії(13 за н. ст.), Василя (14),Голодна Кутя, Водохреща. Святки. Скажеш:"Святень" - на душі гарно й ловко й світло. Як у нормальних людей рік зачинається з п'янки-гулянки. Там свиня кричить під ножем, там з двору вже шаш... ковбасами пахне - а на душі свято(празник) й свято(святість). А от тобі - "Січень!". Хоч і не чуть свині, а наче хто тебе ножем по в'язах черконув. Наче тебе оце життя безрадісне батогом січе. Наче за тобою хтось січе. І все - руки додолу, жить не хочеться. | | |
77
- 12.09.2012 - 22:56
| 76-Закубанець >С такой логикой месяц можно назвать - свынориз. | | |
78
- 12.09.2012 - 22:58
| 75-Украинские субтитры >Что логично? Абстрактная смена дат? | | |
79
- 12.09.2012 - 23:50
| Свинокол - на Кубані свиней кололи поки африканська чума не покосила. | | |
80
- 13.09.2012 - 20:17
| 79-Закубанець >Вот поэтому он и стал снова сичнем. | |